Artikel   |  donderdag 7 maart 2019
633 × gelezen

Waarom dromen op de werkvloer soms wél een goed idee is!


Je hoort en ziet het steeds vaker op de werkvloer. Collega’s die vroeg beginnen en op tijd naar huis gaan. In hun vrije tijd coachen ze een hockeyteam, zijn ze voorzitter bij een vereniging of oefenen ze voor die ene marathon. Hobby’s die in eerste instantie niets met werk te maken lijken te hebben. Of toch wel? 

Doe je dat thuis ook?

Je zou denken dat het managen van een sportteam vrij weinig te maken heeft met bijvoorbeeld een fulltime baan als HRM’er. Toch is dat niet helemaal waar. De leidinggevende vaardigheden die nodig zijn om een sportteam op succesvolle wijze te managen, kun je ook inzetten op de werkvloer. De creativiteit die het vergt om kleding te maken, zou zomaar eens van pas kunnen komen in een projectteam. De discipline die je nodig hebt om te trainen voor een marathon, kan inspirerend zijn in een presentatie.

Dromen en drijfveren

Weten waar je medewerkers van dromen, naast die ene promotie, kan je meer inzicht geven in wat hen drijft. Welke ervaringen willen ze opdoen? Hoe willen ze groeien? Welke bijdrage willen ze leveren aan het bedrijf? Welke bijdrage willen ze leveren aan de wereld? En wellicht de belangrijkste vraag: hoe kan jij daar als collega, manager en organisatie aan bijdragen?

Dromen en delen

Natuurlijk is het niet jouw verantwoordelijkheid dat alle dromen behaald worden. Maar je kunt er wel een significante bijdrage aan leveren! Dit kan gaan van interesse tonen tot meedenken in het behalen van persoonlijke en/of professionele doelen.

Zo krijgt iedere nieuwe medewerker bij Mindvalley de opdracht om een persoonlijke mindmap te maken, met daarin een antwoord op bovenstaande vragen. Op die manier helpen collega’s elkaar om hun doelen te behalen én stimuleren ze elkaar om hun dromen te delen levend te houden, er is immers geen octrooi op dromen!

Dus de volgende keer dat je bij de koffieautomaat vraagt wat iemand dit weekend gedaan heeft, luister dan eens naar de droom achter het verhaal.

Dit blog is geschreven door Jacqueline Gerrits, adviseur bij Mensium en eerder gepubliceerd op www.mensium.nl.

Deel deze pagina
Redactie
De redactie van Publiek Perspectief schrijft over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van HRM, management en salarisadministratie in de publieke sector.